Jak powstaje kawa Pello Caffe? Od plantacji do manufaktury

Jak powstaje

Pello Caffe?

W procesie powstawania naszej kawy wszystko jest jawne – od miejsca pochodzenia nasion, poprzez czas i metody zbiorów, aż po selekcję ziaren i technikę wypalania. Wierzymy, że wybór odpowiedniego surowca w połączeniu z najlepszymi rzemieślniczymi tradycjami owocuje niepowtarzalnym, zrównoważonym smakiem i aromatem.

Sercem Pello Caffe jest specjalistyczny piec służący do wypalania kawy.

Łukasz Pellowski

Zgodnie z naszą filozofią, Pello Caffe pochodzi wyłącznie z plantacji spełniających normy ekologiczne Rainforest Alliance i etyczne Direct Trade. Kupujemy ją po cenach rynkowych, z pominięciem systemu aukcyjnego, od stałych dostawców, którzy gwarantują godziwe warunki pracy swoim pracownikom. W przypadku każdej partii kawy najpierw sprowadzamy do Polski próbki, które wypalamy i poddajemy ocenie. Jeśli spełniają nasze standardy, zamawiamy wybraną partię ziaren do naszej palarni.

Sercem Pello Caffe jest specjalistyczny piec służący do wypalania kawy. To w nim, pod okiem doświadczonego Master Roastera, zachodzi proces, w wyniku którego otrzymujemy idealnie wypalone ziarna. Rzemieślnicze prażenie nasion z ziaren odbywa się dużo wolniej i w niższej temperaturze, niż podczas produkcji na skalę przemysłową.

Pello Caffe. Wypalana z sercem.

Pello Black

Pello Black

Pello Black tworzą najwyższej jakości ziarna brazylijskiej arabiki i robusty.

Pello Blue

Pello Blue

Kawę Pello Blue oferujemy w postaci niezmielonej, w paczkach o wadze 1 kg.

Pello White

Pello White

Kawę Pello White oferujemy w postaci niezmielonej, w paczkach o wadze 220 g.

Proces palenia kawy

Do naszych produktów wybraliśmy arabikę pochodzącą z Brazylii i robustę z Indii. To kawy z wyraźnie wyczuwalnymi aromatami kakao, czekolady, melasy i karmelu.

Pello Caffe.
Manufaktura kawy

To w tym piecu, pod okiem doświadczonego Master Roastera, zachodzi proces, w wyniku którego otrzymujemy idealnie wypalone ziarna. Rzemieślnicze prażenie nasion odbywa się dużo wolniej i w niższej temperaturze niż podczas produkcji na skalę przemysłową. Ziarna palimy na matowy, kakaowy kolor – dzięki temu tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i aromatu, pozostaje wewnątrz i jest uwalniany dopiero podczas parzenia kawy.

Po wyjściu z pieca Pello Caffe jest od razu pakowana do paczek i wysyłana do klienta. Nie przetrzymujemy kawy w magazynach, dlatego kupując Pello Caffe, masz pewność, że otrzymujesz świeży produkt najwyższej jakości.